Byutvikling

Bekkefaret som kan bli bydelspark

Boligområdet Bo-i-Nord i Tromsø ble designet på slutten av 1980-tallet. Reguleringsplanen for boligområdet legger opp til klimatilpassede bomiljø. I bydelen går det tre grøntdrag som er regulert som klimavernsoner. Det betyr at den opprinnelige skogen er bevart for å skape le for vind og snø for boligene. Flere av de større boligprosjektene er utformet slik at de gir gode mikroklima, spesielt om sommeren.

Det nordligste av de tre klimavernsonene har en kunstig andedam helt mot vest. Terrenget stiger møt øst og denne klimavernsonen har et bekkefar som går ca 300 meter gjennom bebyggelsen. Andedammen er mye brukt av barn som lekeområde. Tilretteleggingen er ganske enkel, det er satt opp to benker der.

Området er generelt i forfall. De nærmeste boligene bruker skogen som avfallsplass for hageavfall, det er mye å finne av øvrig avfall også: rør, blomsterpotter, netting, stolper og søppel.

Deler av fellesskapets friområder er også «privatisert»: Snauhogst har flere steder gitt plener for eneboligene som grenser til klimavernsonen.

Bekkefaret er ubrutt fra kildene oppe ved toppen av øya og helt ned til andedammen. Dette er ganske unikt, så og si midt i Tromsø by. I tillegg er området solfylt nesten hele døgnet.

Etter at Bo-i-Nord ble bygget har det kommet store boligområder i sør: Tuftebakken, Stallovegen, Nøkken og Draugen. Byggingen av Workinntoppen pågår. Einerhagen i nord vil gi flere hundre nye boliger. Det betyr at det vil bo 5 -6 000 innbyggere i 10 minutters avstand fra andedammen om få år. Dette området kan bli en naturpark for hele bydelen. Det skal bare litt tilrettelegging til. Og opprydding av søppel og skrot som har blitt dumpet i friområdet.

Jeg vil ta dette opp med Langes bydelsråd, hvor jeg selv sitter i styret. Så får vi se hva vi får til.

bekkefaret

Bekkefaret avmerket i klimavernsonen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

0 kommentarer på “Bekkefaret som kan bli bydelspark

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: