Internasjonalt

Tre sektorer kan lukke gapet i Grønlands økonomi

Rambøll leverte fredag en rapport om Grønlands økonomi og utviklingsmuligheter.

Om ti år vil Grønland mangle 80 mill euro i finansiering av sitt velferdssystem. Rambølls rapport konkluderer med at gapet kan lukkes med konkrete tiltak , spesielt innen fiskeri, gruvedrift og reiselivsnæring..

Den pågående samfunnsøkonomiske utvikling på Grønland er en utfordring som krever handling. Og handling er faktisk mulig i henhold til Rambølls rapport – med potensiale for store umiddelbare effekter: Fiskeri, gruvedrift og turisme er katalysatorer som kan utvikle den grønlandske økonomi slik at velferdsbehovene får sin finansiering.

Min kollega Henrik Rosenberg Seiding, Rambølls direktør for Sustainable Society, har ledet arbeidet med rapporten som er gjort på bestilling fra Greenpeace. Rapporten er finansiert av Svenska Postkodestiftelsen.

Seiding er også en del av Rambølls arktiske strategigruppe: Arctic 360 Task Force som jeg leder i 50 % av min stilling i Rambøll. Rambøll har gjort flere utredninger og undersøkelser om bærekraftig utvikling av nordområdene. I oktober i fjor presenterte vi i Tromsø en analyse av utviklingen i seks arktiske byer (Nuuk, Narvik, Tromsø, Gällivare, Luleå og Oulu). Analysen dokumenterer at de samfunn i nord som klarer å skape en brei økonomi med en høyt utdannet arbeidsstyrke, også er mer motstandsdyktige mot økonomiske nedgangstider , og bedre på å opprettholde en bærekraftig demografisk , sosial og miljømessig utvikling .

Rambøll har nå over 400 ansatte i nordområdene, 90 av disse holder til i Nord-Norge.

Les mer og last ned rapportene her: http://www.ramboll.com/media/rgr/greenpeace-report

0 kommentarer på “Tre sektorer kan lukke gapet i Grønlands økonomi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: