Internasjonalt

Fakta om den norske stats skrittvise strategi for olje og gass i Arktis

Norges offisielle strategi for olje- og gassutvinning i Arktis er: forsiktig og gradvis utbygging. Gassfeltet Snøhvit ble funnet ett år etter at Norge åpnet opp for leteaktivitet i Barentshavet – i 1981. Feltet ble satt i produksjon først i 2007. Siden olje- og gass-alderen kom til Norges del av Arktis, har det ikke vært et eneste uhell som har satt mennesker eller miljø i fare.

Norges strategi og hovedjobb i nordområdene er å fokusere på informasjon om arktiske forhold og om forskjellene innad i Arktis. Arktis defineres på forskjellige måter, som regel legger den norske stat til grunn definisjonen som inkluderer hele Nord-Norge og havområdene utenfor. Arktis kan grovt sett deles i tre deler: De svært kalde kontinentale deler av Arktis (Canada, Alaska og deler av Russlands arktiske region), skandinavisk/europeisk Arktis (ganske likt Barents-regionen) og vest-atlantisk Arktis (Færøyene, Island, Grønland).

Skandinavisk del av Arktis kjennetegnes ved å ha de mest gunstige forhold for off-shore-virksomhet: lite havis, relativt høye temperaturer og et godt utbygd samfunn med en bredde av infrastruktur. Dette er også den mest internasjonale del av Arktis, fire stater har territorier her: Norge, Sverige, Finland og Russland. Det er viktig for Norge å kommunisere at det er svært forskjellige forhold innbyrdes mellom regionene i Arktis.

Arktis er et av de mest internasjonalt regulerte områder i verden og det viktigste område for norsk utenrikspolitikk.

80 % av norske havområder er innenfor Arktisk – og 80 % av skipstrafikken i Arktis foregår i norske farvann.

Norge og Russland har etablert en felles holding og oppfatning av å holde høyt fokus på en bærekraftig utvikling av fiskerier og olje- og gass-virksomhet i Barentshavet. En felles handlingsplan for beredskap i forhold til oljeutslipp utvikles i disse dager.

Norges arktiske strategi har som mål å sikre fred, stabilitet og forutsigbarhet i nordområdene. Norge ønsker å sikre en integrert, bærekraftig og økosystem-basert styring og utvikling av naturressursene. Norge ønsker å styrke internasjonalt samarbeid og internasjonal lovgivning i Arktis. Samtidig er det et mål å styrke arbeidsliv, verdiskaping og velferd for innbyggerne i det arktiske området.

Dette er det tverrpolitisk enighet om i Norge, en viktig og stabiliserende faktor i seg selv.

0 kommentarer på “Fakta om den norske stats skrittvise strategi for olje og gass i Arktis

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: