reiseliv

Hval, nordlys og en åpen by

Juleturismen til Tromsø når nye høyder, noe som har vært godt synlig i bybildet. Selv har jeg sett dette ved besøk i Tromsø sentrum både julaften og 3. juledag: mange turister har preget sentrum med sin vandring og fotografering. Jeg har også selv erfart at det har vært få muligheter til kaffe-rast på kafeer i sentrum i jula, de var stort sett stengt de aller fleste på de to dagene jeg var der. Så det er ikke der jeg har hatt anledning til å treffe de tilreisende turistene. Tromsø bibliotek har vært åpent. Det fint at et biblioteket som driftes i offentlig regi er så tilgjengelig med sitt tilbud. Hvorfor der det stengt på de fleste kafeer og restauranter på dager i jula som ikke er helligdager? Har vi i Tromsø egentlig en ukes juleferie uavhengig av hvordan juledagene er plassert på ukedager? Behovet for ferie midt i mørketida er absolutt til stedet for oss som bor i nord.

Men: Tromsø er en by for vinterturisme. Noe som egentlig har kommet over oss uten særlig stor salgsinnsats. Nordlysturismen har tatt de siste årene, spesielt etter at Joanna Lumley kom hit i 2008 og laget BBC-program om nordlyset. På samme måte kommer juleturismen litt uforvarende på oss, kan det synes som: den øker fra år til år. I hvert fall vil den fortsette å øke hvis turistene har positive opplevelser her. I følge media har aktiviteter som nordlysjakt, hundekjøring og hvalsafari vært tilgjengelig for tilreisende turister. Det er bra.

Men: Tromsøs potensiale som bærekraftig reiselivs-destinasjon er blandingen av naturopplevelser og byopplevelser. Det er ganske unikt i Nord-Norge og Nord-Europa, kanskje med unntak av Reykjavik som her et levende byliv å tilby turister i tillegg til arktiske naturopplevelser – inkludert nordlys.

Hvis Tromsø ønsker å bli et sted for juleturisme, må det gjøres noen målrettede grep. Har festivalbyen Tromsø plass til en julefestival for eksempel?  Hvem vet, hvis dette tar av kan Tromsø kanskje ta tilbake julenissen fra Finland og skape en mer genuin og bærekraftig juleturisme enn det finnene har klart å gjøre med sitt dagstursimeopplegg?

Reiselivsnæringa er viktig for Tromsø og Nord-Norge. Vi bør absolutt ta godt i mot de som kommer hit – også de som kommer til tider av året som vi ikke har vært helt forberedt på. En bærekraftig reiselivsnæring kjennetegnes blant annet av helårsturisme, slik at sesongsvingninger unngås. Det gir gode forutsetninger for lokale reiselivsbedrifter. Tromsø har virkelig mulighet til å ble et vinter-reisemål uten sesongopphold i slutten av desember. Det vil være bra for alle. Næringa i Tromsø har vist seg å være tilpasningsdyktig og har levert i forhold til ny etterspørsel som har dukket opp fra turistene nesten som en overraskelse: både nordlys og hval er gode eksempler på dette. Nå gjelder det bare å svare på etterspørselen etter urbane opplevelser. Den er der også i jula allerede.

0 kommentarer på “Hval, nordlys og en åpen by

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: