Regionalutvikling

Kommunebarometer for Nord-Norge

I går offentliggjorde NHO sitt barometer Kommune NM 2014. Dette er et barometer som rangerer kommunene i Norge etter parametrene kommuneøkonomi, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og lokal attraktivitet. I Nord-Norge er det et stort spenn i plassering, både innlysende forskjeller mellom småkommuner og større bykommuner, men også interessante forskjeller mellom de største kommunene.

De 20 best rangerte kommunene i Nord-Norge er:

Tromsø 39

Bodø 65

Hammerfest 108

Målselv 111

Alta 114

Narvik 157

Harstad 178

Rana 181

Brønnøy 197

Sør-Varanger 210

Bardu 216

Alstadhaug 217

Sortland 226

Vefsn 241

Vestvågøy 244

Hadsel 264

Fauske 272

Vadsø 273

Lenvik 276

Sørreisa 286

 

I hovedsak er det kommunene med størst befolkning som scorer best i undersøkelsen, men det er noen unntak. Vi ser også at byer med universitet eller høyskoler ligger godt an: Tromsø, Bodø, Alta, Narvik og Harstad. De fleste av disse kommunene har også høy andel av statlige arbeidsplasser, kommunene i kursiv var på topp 30-lista nasjonalt i 2012. (Les mer hos SSB her).

Hammerfest og Målselv peker seg ut ved å ha oppnådd høyere plassering enn det deres befolkningsstørrelse skulle tilsi. Hammerfest scorer svært høyt på demografi (nr 50 i Norge) og bra på arbeidsmarked.  De har også høyere score på kompetanse enn «kompetansebyen» Alta. Hammerfest er en av «petrobyene» i nord og gjør det bra, bedre enn sine petro-søstre Harstad og Sandnessjøen (Alstadhaug). Hovedårsaken er stor befolkningsvekst.

Målselv scorer jevnt bra på alle parametre, høyest på arbeidsmarked og kompetanse. Målselv er en av kommunene i Nord-Norge med høy andel av statlige arbeidsplasser (Forsvaret). Det er en del av forklaringen. Målselv har et felles arbeidsmarked med noen av sine nabokommuner, innpendling til kommunen bidrar positivt til lokal attraktivitet. Godt utbygd veisystem i Indre Troms bidrar til dette. Effekten av slik infrastruktur vil kunne måles for kommuner og regioner som står foran større nyinvesteringer, som f.eks  Narvik når Hålogalandsbrua åpnes i og all trafikk nordfra får 15-20 minutters kortere reisetid.

Kommuner på plassene under 300 kan det stilles spørsmålstegn om er bærekraftige i det lange løp, spesielt de som scorer lavt på arbeidsmarked og demografi. Flere samiske kommuner ligger spesielt dårlig an på arbeidsmarked: Kautokeino, Tysfjord, Kåfjord. Små kystkommuner ligger på samme måte dårlig an, også de mellomstore som Vardø og Båtsfjord.

Les mer på NHOs nettsider her

Barometeret er et godt verktøy. Det gir fakta som kan danne objektive rammer rundt nødvendige diskusjoner og prosesser i hver enkelt kommune, spesielt i de kommunene som trenger å gjøre grep for å endre sin status. Det vil være forskjellige løsninger, men mange av dem vil betinge samarbeid med nabokommunene. Tilrettelegging for nytt næringsliv vil også være en løsning: det gjelder ikke bare olje- og gassnæringen, men også næringer som gruvedrift, akvakultur og reiseliv.

0 kommentarer på “Kommunebarometer for Nord-Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: