Internasjonalt

Den nordlige sjørute: årets sesong er avsluttet

Den nordlige sjørute (NSR) mellom Europa og Asia har pr 22. november hatt sin siste transitt-seiling for 2013-sesongen.

I alt har det vært gjennomført 71 transitt-seilinger i årets sesong, dvs seilinger som ikke har sin start og slutt i russiske havner. Den første seilingen var i 2010, da med fire skip. I fjor gikk 47 skip i transitt gjennom den nordlige sjørute. Økningen i år er altså på 51 %.

Det er ulike syn på hvor viktig denne sjøruta vil bli i årene som kommer. Skipsstørrelsene er begrenset på grunn av krav til isklassing på skipene og på grunn av bredde og dybde på seilingsleden. Værforhold sammen med is, gjør seilingene risikofylte. Infrastruktur for beredskap er bygd ut, men trengs å bli bedre for å redusere risiko for transport og miljø. Isbryter-teknologien utvikler seg, slik at sjøruta vil kunne være åpen for seiling i lengre sesonger.

Geopolitiske og geoøkonomiske forhold vil ha stor betydning for uviklingen av NSR, ikke bare tekniske, klimatiske og værmessige forhold. Russlands økonomiske utvikling vil være avgjørende, det samme vil utviklingen av transitthavner i Russlands naboland være. Spesielt vil Nord-Norges rolle kunne bli viktig. Omlasting til større skip eller til jernbane fra havner i f.eks Kirkenes, Narvik eller Bodø vil kunne gi NSR en kommersiell og politisk stabil faktor som russiske havner alene ikke kan gi i dag.

0 kommentarer på “Den nordlige sjørute: årets sesong er avsluttet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: